Opkomst van Revit in Nederland

Kort verhaal over de opkomst van Revit en BIM in Nederland

Inmiddels al meer dan 15 jaar geleden maakten wij voor het eerst kennis met Revit. Ik werkte destijds bij Primotiv, de bouwkundige partner van Bentley Systems en reseller van onder andere MicroStation. De ontwikkelingen van Bentley’s Projectbank werden met veel interesse gevolgd door mijn collega’s Danny Joseph en Roel Beuker, de eigenaren van Primotiv. Omdat de ontwikkeling van de Projectbank op een zijspoor dreigde te raken, ging Danny op zoek naar een programma met dezelfde mogelijkheden.

Eind 2000 kwam hij in aanraking met Revit Technology Corporation. Oprichters Leonid Raiz en Irwin Jungreis wilden de parametrische technologie die ze voor de werktuigbouw hadden ontwikkeld (Pro Engineer) ook in de bouw toepassen. Na twee jaar ontwikkelen brachten zij in het voorjaar van 2000 versie 1 van Revit uit. Promotiv kreeg eind 2000 versie 2.1 van Revit toegestuurd. Dit programma bleek zoveel potentie te hebben, dat de medewerkers van Primotiv na een heleboel zelfstudie het eerste officiële trainerscertificaat behaalden. Er was alleen nog niemand om te trainen.

In 2001 werd Primotiv een van de eerste Revit-resellers in de wereld. Revit was in die tijd nog niet te koop, maar je kon wel een abonnement afsluiten voor een of meer maanden. Primotiv stelde voor om een Nederlandse versie van Revit uit te brengen. De ontwikkeling van het programma ging razendsnel: elke 3 maanden kwamen er nieuwe commando’s en menu’s bij die vertaald moesten worden. Daarnaast bouwde Primotiv content en trainde zij de eerste Nederlandse gebruikers, de zogenaamde Early Adopters. In 2002 werd Revit Technology Corporation onverwachts overgenomen door Autodesk. Primotiv koos voor Autodesk ten koste van voormalig partner Bentley Systems. De eerste jaren was Primotiv de enige met kennis van Revit, maar vanaf 2005 stortten meer Autodesk-resellers zich op Revit. Primotiv werd te klein voor grote klanten als De Jong Gortemaker AlgraGrunstra Architecten en EGM.

In 2005 werd het bedrijf daarom overgenomen door CAD & Company. Revit bleef zich ontwikkelen, ook al werd het onderhouden van een Nederlandse versie gestaakt. Het Conceptual Design deed zijn intrede en Revit werd opgesplitst in drie versies: Architecture voor de architect en bouwkundige, Structure voor de constructeur en MEP voor de installateur. De positionering van Revit onderging een metamorfose. Aanvankelijk beschouwde men het als een pakket voor de ontwerper, maar na enige tijd werden de mogelijkheden van het gebouwmodel ontdekt voor het managen van het totale bouwproces. Revit groeide uit tot de belangrijkste exponent van het BIM-gedachtegoed.

Contact